Hopp til navigasjon for snarveier Hopp til hovedmenyen

Yrkesfaglig fordypning

Bygg- og Anleggsteknikk Skedsmo vgs foto Kristin Svorte.

Fra skolestart 2016 har faget prosjekt til fordypning (PTF) blitt erstattet av faget yrkesfaglig fordypning (YFF). Formålet med YFF er at elevene skal introduseres for arbeidslivet. Faget skal også bidra til at regionalt og lokalt arbeidsliv har mulighet til å påvirke inneholdet i opplæringe i tråd med lokale kometansebehov basert på læreplaner for aktuelle fag.

YFF skal gi elevene mulighet til å prøve ut ett eller flere aktuelle lærefag for å gi elevene bedre grunnlag for å velge lærefag. Elevene skal få erfaring med innhold, oppgaver og arbeidsmåter som kjennetegner yrkene det enkelte utdanningsprogrammet kvalifiserer dem for. Gjennom bruk av ulike læringarenaer skal elevene få mulighet til å oppleve realistiske arbeidssituasjoner.

Vurdering i YFF

YFF er et stort fag, med 168 årstimer på Vg1 og 253 årstimer på Vg2. Det skal utarbeides lokale læreplaner basert på nasjonale kompetansemål fra læreplaner for opplæring i bedrift og Vg3. Det er et mål at elevene skal ha mest mulig av opplæringen i bedrift, og dersom YFF brukes til opplæring i bedrift skal skolen ta initiativ til å samarbeide med opplæringsansvarlige i bedriften om utarbeidelse av de lokale læreplanene.

For vurdering i YFF gjelder de samme reglene som for vurdering i andre fag. Det er alltid skolen som har ansvaret for underveisvurdering og for å sette standpunktkarakter. Standpunktkarakter er sluttvurdering for YFF. Når YFF brukes til opplæring i bedrift, skal fylkeskommunen legge til rette for at skolen samarbeider med opplæringsansvarlig i bedrift om vurdering.

Fylkeskommunen har ansvar for at elevene blir vurdert i forhold til kompetansemålene i de lokale læreplanene. Fylkeskommunen må legge til rette for at elevene får et reelt valg mellom flere lokale læreplaner i det yrkesfaglige fordypningsfaget.

 

 


Fant du det du lette etter?

JA NEI

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding.
Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.